Tvoření léčí a pomáhá

Tvořením proti vyhoření

Když našim dnům vládne přetížená mysl, chronická únava, podrážděnost, úzkost a stres. Když v práci zažíváme opakovaně pocity marnosti. Když ve vztazích narážíme na nepochopení a mnohdy nepřekonatelné překážky. Když si nevíme rady se životem, jako takovým…

To jsou situace, které dobrovolně nevolíme a zažívat je nechceme, ale je tak snadné nechat věci zajít daleko za únosnou mez. S mírnou formou deprese se čas od času potýkáme všichni. Jak ale rozpoznat, kdy jde o vážné onemocnění? Věděli jste, že jsme právě v kalendáři překročili nejkritičtější čtvrtletí roku? V jarním období (březen až květen) si sáhne na život nejvíce lidí a nejčastěji si k tomu zvolí pondělí. Podle statistiky z roku 2017 na každou ženu, která si v Česku vezme život, připadají téměř čtyři muži, kteří zvolí stejný osud.

Tvorba pomáhá

Slova někdy nestačí, abychom vylíčili složité děje, kterými procházíme nebo emoce, jimiž jsme zmítáni. Umělecká tvorba nám umožňuje ozdravné neverbální vyjádření pocitů, strachů a nejistot. Možnost otevřít se na hlubší  úrovni. Vyprázdnit mysl. Hluboce se zrelaxovat. Pomáhá najít spokojenost a smysl života a nerozhoduje tu, zda jste nadaní umělci nebo amatéři a jestli sáhnete po štětci nebo po hudebním nástroji.

Umělecká tvorba je protiváhou hektického způsobu, jakým dnes fungujeme v práci i v soukromí. Už když vyzkoušíme sami v domácím prostředí nové umělecké postupy, techniky, přistoupíme poprvé k práci s novým materiálem, nástrojem – zvedáme tím své sebevědomí, budujeme vlastní sebe hodnotu a sebedůvěru. Každé dílko pro nás bude satisfakcí. Žijeme bohužel v době, kdy tolik našich snah zůstává bez povšimnutí, bez ocenění. Výtvory, které si pak vystavíme nebo sesbíráme v uměleckém deníku/skicáři se stanou naší podporou v těžších chvílích. Píšu tu o výsledcích, ale mnohem důležitější je samotný proces. Tvoření, během kterého si dovolíme trávit čas zrovna tímto způsobem a sami sebe hojit na duši. Veškeré tvoření, ať už jde o čmárání pastelkou, malbu obrazu, komponování, literární dílo nebo modelování trojrozměrného objektu podporuje naši kreativitu a s každým dalším výtvorem stoupá i hrdost, že jsme něco stvořili.

Nebojte se

Máte strach jít do toho s artterapeutem? Bojíte se hodnocení a analýzy své tvorby? Obavy nejsou na místě. Pokud se rozhodnete pro “umělcovu cestu” s průvodcem, dostane se vám “osvětlení” a proces získá mnohem jasnější obrysy. Terapeuti nám pomáhají přemýšlet o zkušenostech a interpretovat to, co cítíme a vyjadřujeme prostřednictvím svého umění.

Dostali jste právě chuť tvořit? Podnikněme spolu výpravu do tajů podvědomí. Vyčmáráte své starosti, zažijete jiné plynutí času při tvorbě, která vás doslova spolkne. Domluvte si individuální lekci. Stejně tak můžete zvolit cestu objevování umělce v sobě se skupinou dalších – při skupinovém “Pastelkování”, na kurzech krasopsaní, tvorbě v plenéru i celodenních seminářích.

Jediné, co musíte udělat, je na chvíli se zastavit… na chvíli si zase hrát a tvořit.

Sdílejte pomocí

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík