Ženské ruce objímají kmen stromu v lese

Mezi mlčením a nasloucháním

Umění naslouchat je jedno ze základních tajemství vstupu do Božího chrámu. Jen když zapomeneme na sebe můžeme doopravdy slyšet vyšší moudrost. Když si na naslouchání jen hrajeme – ve skutečnosti nic neuslyšíme.

Naslouchání

V praxi naší komunikace s druhými můžeme pokyvovat hlavou, sem tam říct ano, jasně…. sem tam zase ne nebo být zticha, ale ve skutečnosti dost často neposloucháme. Jen mlčet zkrátka nestačí. Být tam v pokoře a pasivitě – to je naslouchání. Jen tam být. Být v přijímající (jinové) energii. Nedávno jsem si díky společnému putování žen lesem vyzkoušela, jak náročné je pro mě být právě v té pasivní roli. Neradit, nepřitakávat, nehodnotit, neposuzovat, jen vytvořit bezpečný prostor, ve kterém jsi tu pro někoho druhého. Byla to velmi cenná lekce, kdy jsem až na třetí pokus opustila mně známou polohu neustále o překot mluvící bytosti. Pro blížence je vzdát se svého daru slova, na kterém si tak zakládá a za který je opěvován opravdu těžké.

Přijímání

Žensky přijímající energii krásně vystihuje karta Královna vody /Osho Zen tarot. Její zkrácený výklad přikládám: Přijímání reprezentuje ženskou, receptivní kvalitu vody a emocí. Ruce královny vody jsou vztaženy vzhůru – k přijímání, zatímco ona je ponořená ve vodě. Nemá hlavu, aby její mysl nekazila absolutní otevřenost. Tak jak je naplňována se současně i vylévá a může přijímat dál. Z dokonalé harmonie s Vesmírem vykvétá lotos. Až dospějeme do bodu, kdy souzníme se vším okolo sebe i v nás, stává se krása lotosu pro nás zjevnou.

Vděk

Královna vody je poslem období neohraničenosti a vděku za vše, co život přináší, bez očekávání nebo požadavků. Ztělesňuje citlivost, soucit a intuici. Rozpouští všechny překážky, které nás dosud držely oddělené od sebe i od celku.

Sdílejte pomocí

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík